Søknadsprosess og venteliste

Fra begynnelse til slutt, denne veiledningen tar deg gjennom alle trinnene i søknadsprosessen for studentbolig – fra å utforske alternativer, stå på venteliste, helt til du får tilbud om bolig!

Kan jeg søke om studentbolig hos SiO?

For å kunne bo hos oss må du:

 • Studere ved et studiested tilknyttet SiO. Se fullstendig oversikt her.

 • Betale semesteravgift til SiO via studiestedet ditt. Er du usikker på om du skal betale, sjekk nettsiden til studieprogrammet ditt, og ta eventuelt kontakt med studiestedet ditt.

 • Være 34 år eller yngre

 • PhD-kandidater kan som hovedregel ikke søke om bolig hos SiO. Enkelte på PhD-program kan få hjelp med bolig fra universitetet sitt. Hvis du tror dette gjelder deg, bør du ta kontakt med universitetet ditt.

Les mer i Tildelingsreglementet vårt

Hvor tidlig burde jeg søke?

Vi anbefaler å søke så tidlig som mulig. I de fleste tilfeller vil de som søker tidligst få tilbud først. Det kan være noen unntak avhengig av hva slags boligtype du søker på.

Jeg vil søke par- eller familiebolig

Søknader på par- og familieboliger prioriteres ut fra opprinnelig søknadsdato, hvor de som søkte tidligst får tilbud først. Det er derfor lurt å søke så tidlig som mulig.

Jeg vil søke singelbolig

For innflytting alle andre datoer enn 1. august og 1. januar, prioriteres søknader ut fra opprinnelig søknadsdato, hvor de som søkte tidligst får tilbud først. Det er derfor lurt å søke så tidlig som mulig.

Spesielt for 1. august og 1. januar:

Til 1. august og 1. januar prioriteres de yngste nye studentene, og noen internasjonale studenter med boliggaranti gjennom skolen sin. Gjelder dette deg, må du sende søknad innen 1. juni for prioritering til høstsemesteret og 1. november for vårsemesteret.

Hvilke boliger burde jeg søke på?

For å finne den rette boligen for deg, følg disse trinnene:

 1. Start med å huke av for hvilken type bolig du leter etter, enten for deg selv, sammen med kjæresten, eller familiebolig hvis du har barn.

 2. Da vil du få en liste med passende boliger som du kan søke på.

 3. Du kan legge til boliger i ønskelisten din og søke på inntil 6 av dem.

 4. Du kan endre søknaden din når som helst uten å miste prioriteringen din på ventelisten.

Jeg ønsker bolig så raskt som mulig

 • Fyll ut alle 6 ønsker i søknaden din.

 • Boliger i sentrum er populære og har ofte lange ventelister.

 • Søk heller på boligtyper hvor vi har mange bolig, gjerne på de store studentbyene som Kringsjå, Sogn og Bjølsen.

 • Det kan være lurt å huke av for "lignende boliger" i søknaden.

 • Ønsker du bolig til semesterstart i august, burde du søke på umøblerte boliger.

Jeg ønsker meg en spesifikk boligtype

 • Hvis du har en helt spesifikk boligtype i tankene og er villig til å vente, kan du selvsagt søke direkte på den.

 • Vær oppmerksom på at boliger i sentrum er populære og har ofte lange ventelister.

 • Boligtyper med få boliger har også ofte lange ventelister.

 • Husk at du kan søke om å bytte bolig hvis du allerede bor i en SiO-Bolig.

Se våre boliger

Er du ute etter en tilrettelagt bolig?

Hvis du søker om tilrettelagt bolig, må du huske å sende med dokumentasjon som viser at du har behov for denne typen bolig. Dette kan for eksempel være en legeerklæring. Da vil du bli prioritert ved tildeling av tilrettelagt bolig.

Dersom vi ikke får nødvendig dokumentasjon, vil du stå på vanlig venteliste. For at vi skal kunne hjelpe deg og tilrettelegge slik at du får det du trenger, er det viktig at du gir oss informasjon om behovene dine. Det kan for eksempel være automatisk døråpner, rampe etc. Inne i selve boligen er det NAV Hjelpemiddelsentral som har ansvar for å tilrettelegge for deg.

Lignende boliger

 • I søknaden kan du huke av for om du ønsker å kunne få tilbud om boliger som ligner på de du har søkt om.

 • Da får du spørsmål om hva som er viktig for deg - boligtype, pris, sted eller avstand til studiested.

 • Hvis andre passende boligtyper blir ledig før de du har søkt direkte på, kan vi sende deg tilbud om dette.

 • Takker du nei til et lignende tilbud, vil du miste plassen din i boligkøen.

Når bør jeg søke om å flytte inn?

I søknaden velger du hvilken periode du ønsker å flytte inn i, for eksempel mellom 1. juni og 15. juli. Akkurat hvilken periode du burde søke på, avhenger når på året du ønsker å flytte inn.

Les mer i Tildelingsreglementet vårt

Jeg trenger bolig til semesterstart på høsten

Til 1. august har enkelte studenter prioritet over andre, nemlig de yngste nye studentene (gjelder kun til singelbolig), og noen internasjonale studenter med boliggaranti gjennom skolen sin. Disse studentene må søke til 1. august for å få riktig prioritering i boligkøen.

Andre studenter anbefales å søke om å flytte inn tidligere på sommeren. Dette kan øke sjansene for å få tilbud om bolig innen semesterstart.

Alle andre datoer enn 1. august og 1. januar, prioriteres søknader ut fra opprinnelig søknadsdato, hvor de som søkte tidligst får tilbud først.

Til semesterstart i august er det veldig mange som søker om studentbolig hos oss. Dette fører til lange ventelister.

Jeg trenger bolig til semesterstart på nyåret

Også til 1. januar har de yngste nye studentene (gjelder kun til singelbolig), og noen internasjonale studenter med boliggaranti gjennom skolen sin, prioritet over andre søkere. Disse studentene må søke til 1. januar for å få riktig prioritering i boligkøen.

Andre studenter anbefales også å søke om å flytte inn 1. januar. Får du ikke tilbud til 1. januar, blir det ofte gode muligheter utover vårsemesteret.

Alle andre datoer enn 1. august og 1. januar, prioriteres søknader ut fra opprinnelig søknadsdato, hvor de som søkte tidligst får tilbud først.

Jeg trenger bolig en annen tid på året

Hvis du ikke søker om bolig i en semesterstartsperiode, kan du søke om å flytte inn i den perioden du ønsker.

Alle andre datoer enn 1. august og 1. januar, prioriteres søknader ut fra opprinnelig søknadsdato, hvor de som søkte tidligst får tilbud først.

Send søknaden

 • Når du har fullført søknadsskjemaet, kan du sende inn boligsøknaden.

 • Du vil få en kvittering på skjermen om at søknaden er mottatt hos oss.

 • Søknaden vil først behandles for å sjekke at du møter vilkårene får å leie bolig hos oss.

 • Når søknaden din er ferdig behandlet, vil du få en bekreftelse på e-post med godkjenning eller avslag med begrunnelse.

 • Blir søknaden godkjent, vil du kunne se og endre søknaden på Min side.

På venteliste

 • Ventelistene våre er dynamiske og endrer seg hele tiden. Det er derfor dessverre vanskelig å si når du vil få svar på søknaden din.

 • Ventetiden påvirkes av mange ting, blant annet når på året du søker og om noen med prioritet står i kø samtidig med deg.

 • Den påvirkes også av hvor mange som sier opp boligen sin, hvor mange som søker og endrer på boligsøknaden sin, andre som takker ja og nei til tilbud, samt hvilke boliger det gjelder.

 • Vårt beste råd er å sjekke e-posten din ofte, da det er her du vil få beskjed – og være litt tålmodig.

Ja takk - eller nei takk?

Hvis du får tilbud om studentbolig, vil du få beskjed på e-post at tilbudet ligger på Min side. Der vil du finne leiekontrakten som beskriver vilkårene for leieforholdet. Du finner et eksempel på hvordan leiekontrakten vår ser ut her.

Hvis du ønsker boligen, takker du ja ved å signere leiekontrakten innen fristen som er oppgitt i tilbudet.

Får du ikke den boligen du hadde håpet på, er det uansett lurt å takke ja. Når du har flyttet inn, kan du søke om å bytte bolig hvis du ønsker det og og vi vil etterkomme dine ønsker så langt det er praktisk mulig. Les mer om å bytte bolig her.

Takker du nei, eller ikke signerer innen fristen, mister du plassen din på ventelisten. Du kan selvfølgelig søke på  nytt, men da vil du igjen havne bakerst i køen.