Brannsikkerhet

Her finner du nyttig informasjon om brannsikkerhet i SiO Bolig. Gjør deg kjent med slukkeutstyr, rømningsvei og rutine for evakuering. Nederst på siden finner du informasjon om hvordan du kan unngå å utløse brannalarmen.

Hva gjør jeg hvis alarmen går?

  • Forlat bygget umiddelbart

  • Møter du røyk, bli på rommet og ring 110

  • Slå alarm i huset, og forsøk og varsle andre beboere

Våre bygg har automatisk varsling

Alle våre bygg har brannvarslingsanlegg som automatisk varsler fellesarealer i bygget og det lokale brannvesen.

De fleste av våre bygg har automatisk brannvarsling i både fellesarealer og boligene.

I noen av våre bygg er det kun automatisk varsling i fellesarealer. I disse byggene er hver bolig utstyrt med en egen batteridrevet brannvarsler. Du finner oversikten over hvilke bygg dette gjelder i oversikten under.

Bygg med batteridrevet brannvarsler i bolig

Fagerborg Studenthus

Stensberggata Studenthus

Ullevål Studentby

Noen bygg i Kringsjå Studentby:

Olav M. Troviks vei 34, 36, 46, 48

Noen bygg i Sogn Studentby:

Rolf E. Stenersens allé 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 38B, 40, 42, 44, 46, 48

Viktig informasjon til beboere i bygg med batteridrevet brannvarsler i bolig

Hvis boligen din har batteridrevet brannvarsler (se oversikt), er du selv ansvarlig for å jevnlig teste at brannvarsleren i boligen din virker som den skal. Du tester brannvarsleren ved å holde inne på test-knappen i noen sekunder.

Du har ansvar for å bytte batteri på røykvarsleren hvis det ikke kommer lyd fra brannvarsleren eller lyden er svak når du trykker på test-knappen.

Hvis du har en brannvarsler som denne, kan du ikke bytte batteri selv. Du må ta kontakt med vaktmester umiddelbart om denne typen brannvarsler ikke virker som den skal.

Hvis du ikke får byttet batteri, eller har problemer med røykvarsleren, må du kontakte vaktmester umiddelbart.  

Evakuering

Forlat huset så raskt du kan. Husk å lukke dører og vinduer før du forlater huset, for å hindre spredning av brannen. Finn et oppholdssted litt unna huset, slik at brannvesenet lett kan komme til. Vent på ytterligere hjelp.

Dersom du har behov for hjelp til å evakuere fra boligen din når brannalarmen går, skal du ringe Brann- og redningsetaten, telefon 110 og be om assistert rømning. Oppgi hva du heter og hvilken bolig du bor i. Vent på slukkemannskapene. Du vil bli hentet ut ved en reell hendelse. De vil ha med seg følgemaske, som du kan puste i om nødvendig, når de henter deg ut.

Slukkeutstyr

Gjør deg kjent med hvor slukkeutstyret finnes. Alle boliger skal ha dette lett tilgjengelig. I de fleste studentbyene og -husene vil slukkeutstyret bestå av et pulverapparat eller en husbrannslange. Dersom det er et lite branntilløp, bør du prøve å slukke brannen med tilgjengelig slukkeutstyr.

Rømningsveier

Gjør deg kjent med rømningsveiene og nødutgangene der du bor. Husk at rømningsveiene og nødutgangene skal alltid være frie, i tilfelle bygningen må evakueres. Rømningsveier som korridor, trapper og balkonger må være ryddet, og ting som står i veien kan bli kastet under inspeksjon. Alle nødutganger som er låst til vanlig vil automatisk låses opp dersom brannalarmen går. 

Hvordan unngå å utløse alarmen

Når alarmen utløses skyldes det i de fleste tilfeller matlaging på kjøkkenet. Her er noen tips til hvordan du kan unngå å utløse alarm i boligen din eller felleskjøkkenet ditt.

Tips for å unngå å utløse brannalarmen

  • Ikke gå fra komfyren når du lager mat

  • Bruk kjøkkenvifte og luft godt ved matlaging. Hvis du bruker vaffeljern, brødrister, riskoker etc., er det lurt å plassere denne under ventilatoren.

  • Hold stekeplater og ovn ren

  • Vær forsiktig når du bruker stearinlys

  • Ikke ta ned røykvarsleren!